Sănătatea mintală se referă la starea de bine a individului în ceea ce privește gândirea, emoțiile și comportamentul, și include capacitatea de a face față stresului, de a menține relații interumane sănătoase, de a face alegeri raționale și de a se adapta la schimbările din viață.
Sănătatea mintală nu înseamnă doar absența bolilor mentale, ci și bunăstare generală. O sănătate mintală bună contribuie la o funcționare eficientă în viața de zi cu zi, la capacitatea de a lucra și de a-și desfășura activitățile sociale, precum și la o calitate bună a vieții. Problemele legate de sănătatea mintală pot varia de la stări de anxietate și depresie până la tulburări mai grave, cum ar fi schizofrenia sau bipolaritatea.
Ziua Mondială a Sănătății Mintale a fost sărbătorită pentru prima dată pe 10 octombrie 1992, la inițiativa Federației Mondiale Pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH). Până în 1994, ziua nu a avut nicio temă specifică, în afară de promovarea în general a promovării sănătății mintale și educarea publicului. În 1994, Ziua Mondială a Sănătății Mintale a fost sărbătorită cu o temă pentru prima dată. Tema a fost „Îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate mintală în întreaga lume”. Anul acesta tema este ”Prioritizarea sănătății mintale la locul de muncă”.
*
Un sondaj Eurobarometru de acum un an despre sănătatea mintală relevă că:
- 89% dintre oameni consideră că promovarea sănătății mintale este la fel de importantă ca și promovarea sănătății fizice. În același timp, mai puțin de jumătate dintre respondenți sunt de acord că persoanele cu probleme de sănătate mintală primesc același nivel de îngrijire ca și cele cu o boală fizică.
- 46% dintre respondenți s-au confruntat cu o problemă emoțională sau psihosocială (cum ar fi un sentiment de depresie sau anxietate) în ultimele douăsprezece luni, iar 54% dintre aceștia nu au primit ajutor de la un profesionist.
- 62% dintre respondenți au spus că evenimentele mondiale recente (pandemia de COVID-19, războiul dintre Rusia și Ucraina, criza climatică, șomajul, creșterea costurilor la alimente și energie) le-au influențat sănătatea mintală.
- Cei mai importanți factori pentru obținerea unei sănătăți mintale bune sunt considerați: condițiile de viață (60%), urmate de securitatea financiară (53%), activitatea fizică și relațiile sociale (ambele cu 41%).
- În ceea ce privește comportamentul media al românilor, care este foarte important pentru sănătatea mintală, aceștia folosesc cu precădere televizorul (75%) sau rețelele sociale (32%) pentru a se informa, precum și discuțiile cu rudele, prietenii sau colegii de serviciu (51%). Românii declară că sunt conștienți de existența fenomenului de dezinformare și al știrilor false (63%), însă doar jumătate dintre ei apreciază că le pot identifica (54%).
*
Sănătatea mintală este foarte importantă. Fără sănătate mintală, toate aspectele vieții noastre suferă: sănătatea fizică, bunăstarea materială, relațiile de familie, prietenie sau colegialitate, și chiar sensul nostru în viață.
Să avem grijă de sănătatea noastră mintală înseamnă să:
- Fim conștienți de emoțiile noastre și să păstrăm un echilibru emoțional. Asta înseamnă să ne recunoaștem și să ne acceptăm emoțiile, fie ele ”bune” sau ”rele”, și să le gestionăm cât mai bine.
- Să dormim suficient. Somnul este foarte important pentru sănătatea noastră mintală.
- Să avem o alimentație sănătoasă, cât mai diversificată și cu alimente de calitate.
- Să facem mișcare cât mai des, fiecare cât și cum poate.
- Să practicăm constant bucuria și recunoștința. Să ne ducem atenția către și să fim recunoscători pentru lucrurile mai mici sau mai mari din viața noastră.
- Să ne deconectăm de la fluxul de știri continuu. Să dedicăm informării un anumit moment al zilei (nu seara) și să ne alegem cu grijă sursele de informare.
- Să avem relații sociale puternice și sănătoase, dar în egală măsură să avem și momente de solitudine, în care să ne regenerăm fizic și psihic.
- Să practicăm un hobby sau mai multe.
- Să învățăm continuu și să păstrăm o atitudine curioasă și deschisă către nou.
- Să apelăm la psihiatru sau psiholog, dacă simțim că aspectele vieții de zi cu zi ne copleșesc. Împreună cu și ghidați de un psihiatru sau psiholog, vom ști să luăm cele mai bune decizii, pentru o bună sănătate mintală.
*
Ziua Mondială a Sănătății Mintale este un bun prilej pentru a deveni mai conștienți de bunăstarea noastră mintală. Dacă avem o bună sănătate mintală, fiecare dintre noi, și societatea va fi una mai bună. Vom avea relații mai bune, vom fi mai atenți, înțelegători și răbdători unii cu alții. Vom avea o lume mai bună.
0 răspunsuri la "10 octombrie – Ziua Mondială a Sănătății Mintale"