Nevoile umane, din copilărie până la bătrânețe

V-ați întrebat vreodată de ce uneori simțiți că ceva lipsește în viața voastră? De ce este dificil să găsiți echilibrul între viața personală și profesională sau să construiți relații armonioase? Ei bine, răspunsul la aceste întrebări poate fi acesta: Cunoaște și înțelege nevoile umane!

La naștere, omul este una dintre cele mai fragile vietăți. Timp de mulți ani, nu poate supraviețui fără protecția adulților. În timp ce un mânz se ridică imediat după naștere și începe să sugă și să țopăie pe lângă iapă, omul are nevoie de 1 an ca să se poate susține singur pe propriile picioare. În timp ce un pui de găină începe să ciugulească a doua zi după eclozare același fir de iarbă pe care îl ciugulește și mama sa, un pui de om este dependent de laptele matern minimum 6 luni. În timp ce un pui de elefant este capabil să urmeze adulții din turmă în peregrinările lor a doua zi după naștere, puii de om sunt total dependenți de adulți, nu pot merge, nu își pot exprima nevoile, nu se pot hrăni, nu se pot acoperi de frig, nu pot face ce face un adult uman pentru a supraviețui.

De aceea, atașamentul este înnăscut la om: este esențial pentru supraviețuire. Fără adulți care să îi îndeplinească nevoile de hrană, căldură, protecție și siguranță zi și noapte și fără instinctul de a se atașa de aceștia, bebelușul nu ar putea supraviețui.

Pe măsură ce creștem, orizontul nostru de nevoi se lărgește. Încep să apară dorințele, curiozitatea, explorarea. Observăm că alții sunt diferiți de noi. Observăm că ceva ne bucură și altceva ne întristează. Începem să luăm decizii în mod autonom. Suntem egali cu ceilalți, și îi putem iubi, putem colabora, putem cere și oferi respect. Cu cât înaintăm în vârstă, simțim nevoia să dăm un sens existenței, să ne dezvoltăm personal și profesional, să ne conectăm unii cu alții, sau mai mult, cu divinitatea.

Nevoile umane sunt importante

Dacă ne cunoaștem la nivel profund, dacă suntem sinceri cu noi înșine și acționăm conform cu nevoile noastre, suntem autentici. Autenticitatea înseamnă să ne cunoaștem nevoile umane atunci când apar și să le onorăm. De împlinirea nevoilor depinde bunăstarea, sănătatea și bucuria noastră de viață.

De multe ori aceste nevoi intră în conflict una cu cealaltă. Ne dorim să fim văzuți și acceptați pentru ceea ce suntem. Uneori nu se întâmplă așa. De mici învățăm că pentru a supraviețui, este nevoie să ne suprimăm nevoile autentice. Să fim ”cuminți” și ”drăguți” pentru a fi iubiți. Să ne suprimăm nevoia de explorare a sinelui pentru a ne integra în trib. Și dacă facem asta, vom ajunge la maturitate fără să ne cunoaștem pe noi înșine în sinele nostru autentic. Vom fi adulți ”responsabili”, care fac lucrurile ”așa cum trebuie”, dar cu sufletul frânt. Vom face compromisuri tot restul vieții, călcându-ne în picioare autenticitatea.

Avem anumite nevoi ce se cer satisfăcute, nevoi fără de care nu ne putem bucura pe deplin de viață. De ce este important să discutăm despre nevoi? Pentru că o persoană cu nevoile împlinite este o persoană liniștită, mulțumită și capabilă să își folosească abilitățile și talentele și să ofere celor din jurul său bucurie, siguranță, pace, liniște. În vreme ce o persoană ale cărei nevoi nu sunt îndeplinite, este o persoană frustrată, și poate deveni agresivă, dominantă, egocentrică, o persoană ce creează suferință pentru el însuși sau celor din jur.

Care sunt principalele nevoi umane? Probabil cea mai cunoscută teorie și model de ierarhizare a nevoilor umane este piramida lui Maslow.

Piramida lui Maslow

Piramida lui Maslow este o reprezentare grafică a ierarhiei nevoilor umane, creată de psihologul Abraham Maslow în 1943. Această teorie sugerează că nevoile umane sunt aranjate într-o ierarhie, de la cele de bază la cele complexe.

Piramida este împărțită în cinci niveluri:

  1. Nevoi fiziologice: Nevoile fiziologice sunt acele nevoi care țin de fiziologia corpului și care sunt esențiale pentru supraviețuire: necesități fundamentale, precum mâncarea, apa, somnul și adăpostul.
  2. Nevoi de siguranță: Nevoia de securitate (siguranța locului de muncă, siguranța financiară, siguranța pe stradă, în locuință, în comunitate), stabilitate și protecție.
  3. Nevoi sociale: Nevoia de dragoste, afecțiune, iubire si apartenență, de familie, de prieteni, de intimitate sexuală.
  4. Nevoi de stimă: Nevoia de respect de sine, respect din partea comunității, realizare și recunoaștere, a avea un rol si o poziție în societate.
  5. Nevoi de autorealizare: Nevoia de a atinge potențialul maxim, de a crește și de a se dezvolta, identificarea scopului și a misiunii, de valorificare a talentelor și a creativității, înțelegerea semnificației vieții și sentimentul de apartenență la ceva mai mare decât sine.

Modelul creat de Maslow are la bază două principii importante: orice acțiune are în spate o nevoie sau mai multe, iar al doilea principiu este că omul caută să își împlinească nevoile umane pornind de la baza piramidei, către vârf. Nu este nevoie să ne suprimăm nici atașamentul, nici autenticitatea, dacă suntem conștienți ce nevoi avem și cum le putem satisface.

Fiecare vârstă are nevoile sale

De ce este important să înțelegem că la vârste diferite avem nevoi și priorități diferite?

  1. Pentru că astfel putem să ne înțelegem mai bine pe noi înșine și pe ceilalți, si să fim mai toleranți și mai sensibili cu cei din generații diferite. Putem să înțelegem de ce copilul mic vrea să stea mai mult timp în parc (nevoia de explorare), de ce adolescentul are atâtea îndoieli despre el însuși și este atât de sensibil la reacțiile prietenilor lui (nevoile de stimă de sine și respect din partea celorlalți), de ce adultul tânăr stă până seara la serviciu (nevoia de a-și asigura o poziție în societate), de ce adultul de vârstă mijlocie merge la terapie și se gândește să își schimbe profesia (nevoia de autorealizare), și de ce pe vârstnic îl găsim la biserică (nevoi spirituale și de transcendență).
  2. Pentru că ne putem crea strategii pentru identificarea și satisfacerea nevoilor personale, conforme cu vârsta la care ne aflăm. Putem să ținem un jurnal, să ne analizăm valorile, să ne evaluăm starea de bine, să căutăm grupuri cu interese comune, să facem terapie, sau să facem un curs de dezvoltare personală.
  3. Pentru că astfel putem avea o mai bună sănătate mintală, emoțională și fizică. Atunci când nevoile noastre sunt împlinite, suntem sănătoși la orice vârstă, din toate punctele de vedere. Când avem grijă de noi, ne simțim mai puternici în fața provocărilor vieții. Fiecare vârstă are nevoile sale, iar dacă știm care sunt acestea, ne putem îngriji de noi exact așa cum avem nevoie.

Programul online ”Explorează nevoile umane, înțelege-le și împlinește-le”

Acest program este susținut de Roxana Florescu, psihoterapeut integrativ. Roxana Florescu este psihoterapeut acreditat de Colegiul Psihologilor din România și membru al Asociației Române de Psihoterapie Integrativă (ARPI). Are studii de psihanaliză, hipnoză, psihopatologie și psihosexologie. Călătoria ei personală de dezvoltare și vindecare a ghidat-o către descoperirea scopului în viață: acela de a ajuta alți oameni să-și descopere sinele, să-și vindece copilul interior și să crească în adulți puternici, creativi, pasionați și plini de acțiune.

În cadrul cursului, ea ne va purta prin toate vârstele, din copilărie până la vârsta senectuții, oferindu-ne o busolă cu care vom identifica nevoile, ale noastre și ale persoanelor pe care le iubim și cu care interacționăm, pentru a le putea îndeplini într-un mod sănătos și echilibrat.

Tot ea ne va explica de ce nevoile umane sunt importante și ne va ”înarma” cu abilitățile și cunoștințele de care avem nevoie pentru a ne transforma viața.

Cursul include și o lecție dedicată nevoilor specifice ale bărbaților și femeilor, și cum putem să comunicăm aceste nevoi într-un mod asertiv în cuplu.

Ce ziceți, sunteți gata pentru a vă explora nevoile umane? Urmați acest link: Explorează nevoile umane, înțelege-le și împlinește-le!

Daca ti-a placut acest articol, impartaseste-l cu prietenii!

0 răspunsuri la "Nevoile umane, din copilărie până la bătrânețe"

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *